Deze week gaan de kinderen van de Nelson Mandelaschool op bezoek bij de Rotterdamse gemeenteraad. Hier worden ze ontvangen door Gerda Eeuwijk van D66 en Fatima Talibi van de PvdA. De gemeenteraadsleden geven de kinderen een uniek inzicht in de lokale politiek, en hoe beslissingen van de gemeente invloed hebben op de wijk waar de leerlingen wonen.
Vandaag is alweer de één-na-laatste les van de module Rotterdam. Tijdens deze module leerden de kinderen over de stad waar ze wonen. Ze bezochten onder andere Museum Rotterdam en de RDM Makerspace op de RDM Campus. Deze week bezoeken ze het hart van de Rotterdamse politiek, het gemeentehuis.
Ter voorbereiding hebben de leerlingen alvast een ‘eisenlijstje’ opgesteld voor hun eigen buurt, de Afrikaanderswijk. Daarop staan zaken waar de gemeente Rotterdam duidelijk invloed heeft: nieuwe huizen, meer groen in de wijk, en een nieuw winkelcentrum. Ook is er vraag naar meer naschoolse activiteiten om de kinderen in de wijk bezig te houden. Uiteraard waren er ook grootse plannen: de basisschoolleerlingen gaan voor een eigen pretpark in de wijk.
Samen met de raadsleden van D66 en PvdA gaan we vandaag leren hoe gemeentes deze keuzes maken. Met een beperkt budget moet de gemeente er immers voor zorgen dat zo veel mogelijk van de wensen van de wijk worden ingewilligd. Voor de leerlingen is dit een belangrijke les: door keuzes te maken kan je sommige dingen misschien niet doen, maar met de juiste keuzes kan je de beschikbare middelen zo goed mogelijk gebruiken.
Om deze keuzes te maken gaan de kinderen met elkaar in gesprek. Het doel is om door samenwerking tot een gezamenlijke oplossing te komen, in plaats van elk hun eigen doel na te streven.
De komende week zullen we meer foto’s plaatsen van de activiteit op onze Facebook-pagina, en alvast vooruitblikken naar de laatste les van deze module. Komende maandag gaat de groep van het naschoolse project naar een bouwplaats, met dank aan onze partner Dura Vermeer.